12 kwietnia - Dzień Czekolady


Czekolada to gwarancja uśmiechu, słodkości i pozytywnego nastroju.

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Czekolada ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dostarcza endorfin i jest źródłem cennych substancji takich jak: żelazo, magnes, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Pyszny słodycz wpływa energetyzująco i relaksująco na człowieka. Eksperci twierdzą, że czekolada jest również dobra dla naszego serca i poprawia pamięć oraz funkcjonowanie mózgu. 

Skąd pochodzi czekolada?

Czekolada pojawiła się w Europie na początku XVI w., jako pierwsi zaś pili ją Majowie i Aztekowie. Starożytni Majowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego, sam napój był zaś przeznaczony tylko dla królów. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet.

Po ilu kostkach czekolady się uśmiechniesz?

To, że po zjedzeniu czekolady czujemy się dobrze i mamy ochotę się uśmiechać, jest zasługą fenylotylaminy, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny. Z tego powodu polecana jest jako środek antydepresyjny. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, o dużej zawartości kakao i małej zawartości cukru. W składzie mineralnym kakao figuruje magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E. Jakby tego było mało, czekolada ma dobry wpływ na serce dzięki bogactwu antyutleniaczy i polifenoli.  

Ważny certyfikat

Certyfikat UTZ dla wyrobów czekoladowych (a także kakao i herbaty) potwierdza przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych na plantacjach kakaowców. Dzięki wsparciu plantatorów w zakresie edukacji mogą oni oferować lepszej jakości kakao, a co za tym idzie – doskonały produkt.Certyfikat UTZ potwierdza także, że dana uprawa kakaowców odbywa się z poszanowaniem godności ludzkiej. Jako firma wykorzystująca czekoladę do swoich licznych produktów również posiadamy Certyfikat UTZ.

 

Z okazji Dnia Czekolady zachęcamy do skosztowania naszych wyjątkowych produktów, z prawdziwą wedlowską czekoladą. 

 

 

Zobacz również

  • Orzech w pączku dla każdego!

    Orzech w pączku dla każdego!


  • Stokson obecny na najważniejszych wydarzeniach branży spożywczej

    Stokson obecny na najważniejszych wydarzeniach branży spożywczej


    Dubaj, Hamburg, Amsterdam czy Kolonia – to tylko kilka ze wszystkich miast, które odwiedziliśmy w 2023 r. w ramach naszej działalności handlowej i eksportowej.

  • DOOTI DONUTS z wyróżnieniem w MIXX AWARDS 2023

    DOOTI DONUTS z wyróżnieniem w MIXX AWARDS 2023


    Kampania marketingowa Donutów GenZie, zrealizowana przez markę Dooti Donuts, zdobyła wyróżnienie w prestiżowym konkursie branży marketingowej – IAB Mixx Awards 2023.