12 kwietnia - Dzień Czekolady
Czekolada to gwarancja uśmiechu, słodkości i pozytywnego nastroju.
Czekolada ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dostarcza endorfin i jest źródłem cennych substancji takich jak: żelazo, magnes, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Pyszny słodycz wpływa energetyzująco i relaksująco na człowieka. Eksperci twierdzą, że czekolada jest również dobra dla naszego serca i poprawia pamięć oraz funkcjonowanie mózgu.
Skąd pochodzi czekolada?
Czekolada pojawiła się w Europie na początku XVI w., jako pierwsi zaś pili ją Majowie i Aztekowie. Starożytni Majowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego, sam napój był zaś przeznaczony tylko dla królów. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet.
Po ilu kostkach czekolady się uśmiechniesz?
To, że po zjedzeniu czekolady czujemy się dobrze i mamy ochotę się uśmiechać, jest zasługą fenylotylaminy, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny. Z tego powodu polecana jest jako środek antydepresyjny. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, o dużej zawartości kakao i małej zawartości cukru. W składzie mineralnym kakao figuruje magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E. Jakby tego było mało, czekolada ma dobry wpływ na serce dzięki bogactwu antyutleniaczy i polifenoli.
Ważny certyfikat
Certyfikat UTZ dla wyrobów czekoladowych (a także kakao i herbaty) potwierdza przestrzeganie dobrych praktyk rolniczych na plantacjach kakaowców. Dzięki wsparciu plantatorów w zakresie edukacji mogą oni oferować lepszej jakości kakao, a co za tym idzie – doskonały produkt.Certyfikat UTZ potwierdza także, że dana uprawa kakaowców odbywa się z poszanowaniem godności ludzkiej. Jako firma wykorzystująca czekoladę do swoich licznych produktów również posiadamy Certyfikat UTZ.
Z okazji Dnia Czekolady zachęcamy do skosztowania naszych wyjątkowych produktów, z prawdziwą wedlowską czekoladą.