30 marca - Światowy Dzień MUFFINA
Tego dnia musisz spróbować naszych pysznych muffinów! Choć tak naprawdę, możesz je próbować codziennie!
Muffin od wieków był znany Anglikom. Jest też prawdziwą amerykańską dumą. Popularny wypiek podbijał serca smakoszy słodyczy do tego stopnia, że 30 marca ogłoszono Światowym Dniem Muffina. Słodki wypiek jest w Polsce coraz bardziej popularny. Kolorowe, smaczne i eleganckie muffiny są idealnym deserem dla całej rodziny.
Mianem Muffiny możemy określić, miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz ciasto udekorowane bądź nadziane słodkościami takimi jak czekolada czy owoce. Muffiny najczęściej serwowane są na słodko.
Historia Muffina – Anglia
Ich historia sięga czasów XIX-wiecznej Anglii. Niezamożne gospodynie domowe, w myśl zasady „nic nie może się zmarnować” przygotowywały grube placki z resztek chleba, ugotowanych ziemniaków i ciasta, które pozostało z pieczenia dla bogatych rodzin. Z czasem stały się popularnym dodatkiem do Angielskiej herbaty.
Muffiny od połowy XVIII wieku sprzedawano również na ulicach angielskich miast. W specjalnych skrzynkach zawieszonych na szyi nosili je mężczyźni, których określono mianem „muffin men”. Wypieki były świeże, idealne na śniadanie.
Historia Muffina – USA
Muffina znana nam dzisiaj cieszyła się niesamowitą popularnością od lat w Stanach Zjednoczonych. Tam od początku wypiekana były w pojedynczych foremkach. Przygotowywano je z odrobiną proszku do pieczenia (w Anglii stosowano drożdże), a do ciasta dodawano owoce.
Aż trzy stany uznały muffiny za państwowy symbol. Oficjalnym wypiekiem stanu Minnesota jest muffin jagodowy. Massachusetts chwali się muffinem kukurydzianym, zaś Nowy Jork słynie z babeczek jabłkowych.
Muffin jest piękną i smaczną słodkością, dlatego życzymy wam – SMACZNEGO MUFFINA ?